Vremenska prognoza

subota, 18 januar 2020 14:17

Psi lutalice pustoše potkozarska sela

Mještani Grbavaca u strahu sabiraju štete.

U Potkozarju više nema slobodnog života. Tako će ustvrditi mještani nekoliko sela u ovom dijelu Gradiške koji posljednjih mjeseci bukvalno strahuju od pasa lutalica. Zagospodarili su selima i u čoporima napadaju domaće žviotinje. Samo u Grbavcima su, tvrdi stanovništvo, usmrtili na desetine ovaca, koza i jaradi.

Psi lutalice pustoše potkozarska sela

U svom domaćinstvu Željko Blagojević svjedoči vrlo potresnim scenama uginulih životinja, već mjesecima.

“Prije nekoliko dana psi su preskočili proctor koji sam ogradio, usmrtili su deset ovaca i jednog ovna, u posljednjih nekoliko mjeseci, usmrtili su jarca I troje jagnjadi, borimo se da koza preživi”, priča Željko Blagojević i dodaje da slobodne ispaše više nema.

Ograđeni prostori nisu nikakva prepreka da psi uskoče i usmrte još koju ovcu. Iako invalid, Zoran Šukalo tokom dana mora čuvati ovce. Na smjenu naši sagovornici kasno noću izlaze da rastjeraju lutalice i spriječe nove štete. Pseći lavež, dodaju, već noćima je nesnošljiv.

„Mještani su se obratili Gradskoj čistoći. Njihovi radnici su izašli na teren i postavili kaveze, ali to nije dalo rezultate“, kažu mještani.

“Najteže je uhvatiti pse lutalice, posebno u rubnim dijelovima Gradiške”, kaže direktor Gradske čistoće Željko Bilbija. Na ruku im, kaže, ne ide zimsko vrijeme kada su dani kratki, a vidljivost smanjena. “U toku je nabavka vazdušne puške za uspavljivanje pasa, ali i s tim moramo sačekati, jer ne smijemo pucati ako vidljivost nije dobra”, kaže Bilbija.

Psi lutalice, nekada su pretežno bili vlasnički psi na povodcu ili lancu. Međutim, mnogi vlasnici nisu ozbiljno shvatili svoje dužnosti I obaveze. Ovim putem, Bilbija apeluje na vlasnike da pse registruju I čipuju. Tada će se, ističe, ovakvim problemima moći kvalitetnije pristupiti.

Mještani Grbavaca koji se bave ovčarstvom, a računaju da je u desetak domaćinstava oko 700 ovaca, strahuju i od šakala, tvrde da su ih primijetili po karakterističnom oglašavanju i izgledu.

U strahu su prvenstveno za djecu koja više ne mogu uživati u igri na otvorenom. Na putu do škole također mogu biti izložena opasnosti, što od pasa lutalica, tako i divljači koja se spustila iz šuma.

I ovim putem pozivaju nadležne da konkretnije pristupe ovom problemu, jer osim štete koja se mjeri hiljadama maraka, a mnogima je ovčarstvo osnovni izvor prihoda, stanovništvo u ovom kraju živi u svakodnevnom strahu od novih napada pasa lutalica.

Info+ kablovski kanal