Vremenska prognoza

četvrtak, 16 april 2020 14:47

Vaskrs, praznik nad praznicima

Pravoslavni vijernici u nedjelju, 19. aprila proslaviće Vaskrs, najveći i najradosniji hrišćanski praznik u godini, dan kada je Isus Hristos pobijedio smrt.

Vaskrs, praznik nad praznicima

Vjeruje se da je Isus svojim vaskrsenjem ljudima otvorio put u vječni život.
Vaskrs se smatra najsvečanijim praznikom u godini - praznikom nad praznicima. Vaskrsu prethodi časni post, a u nekim krajevima na Veliki petak pravoslavni hrišćani uzdržavaju se od bilo kakve hrane. “Porodica je crkva u malom, a Vaskrs i jeste porodični praznik, kada se porodica okuplja I proslavlja ovaj svečani praznik”, ističe arhijerejski namjesnik gradiški protojerej stavrofor Gojko Slijepčević. Imajući u vidu vanrednu situaciju, uzrokovanu planetarnim problemom, širenjem virusa korona, i u gradiškom namjesništvu provode sve mjere prevencije u vjerskim objektima. Čestitajući pravoslavnim vjernicima vaskršnje praznike, arhijerejski namjesnik poziva vijernike da Vaskrs proslave na dostojanstven način u skladu sa preporukama nadležnih institucija.
 U narodu je običaj da se za Vaskrs farbaju jaja koja predstavljaju simbol očiglednosti vaskrsenja i nastajanja života iz mrtvila. Prvo vaskršnje jaje čuva se godinu dana i naziva se čuvarkućom.

Info+ kablovski kanal