Vremenska prognoza

petak, 22 januar 2016 15:21

Prezentacija programa „Budi SOS roditelj“ u Srpcu

Srbački  Centar za socijalni rad u saradnji sa organizacijom SOS Dječija sela Bosne i Hercegovine provodi aktivnost „Budi SOS roditelj“. Predstavnici ove organizacije koja se brine o djeci bez roditeljskog staranja zainteresovanim kandidatima za ovu aktivnost u Srpcu govorili su o programu i načinu svog rada, te kako se postaje SOS roditelj.

Prezentacija programa „Budi SOS roditelj“ u Srpcu

Na konkurs za prijavu kandidata za SOS roditelja sa područja opštine Srbac prijavilo se 12 porodica i pojedinaca.Jedna od njih je Milka Čeprkić iz Poveliča koja voli djecu, a ima dovoljno prostora i vremena da se o njima brine.

Ova prezentacija samo je dio aktivnosti koju budući SOS roditelji trebaju proći. Proces je kažu iz ove organizacije prilično dug, jer imaju za cilj da zadrže najkvalitetnije i najspremnije kandidate za ova posao. “Sa potencijalnim roditeljima se potpisuje ugovor o radu, i za brigu o djeci će dobijati mjesečnu platu, ali su dužni da im obezbijede topli dom i svu potrebnu ljubav i sigurnost, kao da se radi o njihovoj biološkoj djeci” kaže Siniša Baljo, savjetnik za porodični oblik brige u SOS dječijim selima BiH.

Ova aktivnost i saradnja sa organizacijom SOS Dječija sela BiH pokrenuta je zahvaljujući srbačkom Centru za socijalni rad. „Saradnja sa SOS selima zvanično je počela u avgustu 2014. godine kada su djeca sa područja srbačke opštine upućena u SOS selo u Gračanici. Djeca potiču iz kategorije socijalno ugroženih porodica i smješteni su u hraniteljsku porodicu u kojoj imaju sve potrebne uslove za život, usavršavanje i obrazovanje.Tada smo došli na ideju da pronađemo novi način smještaja djece u hraniteljske porodice i stvorila se mogućnost da pronađemo SOS roditelje u Srpcu, kako bi djeca ostala na teritoriji naše opštine, a opet imala sve potrebne životne uslove. Raspisali smo konkurs na koji se prijavilo 12 porodica, i sada slijede individualni razgovori sa svakom od njih i rad na njihovoj edukaciji, kako bismo procjenili da li imaju uslove da prihvate djecu”,rekla je Cana Stojković iz Centar za socijalni rad Srbac.

SOS Dječija sela BiH postoje u Sarajevu i Gračanici, te imaju i dječije vrtiće i programe jačanja porodica u Mostaru, Goraždu i Sarajevu. Što se tiče RS prisutni su u Srebrenici. U SOS Dječijim selima BiH borave djeca sa područja cijele BiH. Samo iz srbačke opštine trenutno je smješteno četvoro djece.

Info+ kablovski kanal