Vremenska prognoza

ponedeljak, 24 april 2017 14:09

Stipendije za 92 srbačka studenta

Po prvi put nakon tri godine u opštini Srbac potpisani su ugovori o stipendiranju studenata sa područja ove lokalne zajednice.

Stipendije za 92 srbačka studenta

U tekućoj školskoj godini biće stipendirana 92 studenta, koja su se prijavila na konkurs, a ispunjavaju predviđene uslove. Stipendisti kažu da će im dodjeljena sredstva dobro doći za pokrivanje pojedinih troškova školovanja.

 „Zahvalan sam opštini što je izdvojila sredstva za nas studente. Nadam se da ćemo nakon završetka studija moći pronaći zaposlenje u Srpcu“, rekao je Stefan Delević, student Pravnog fakulteta u Banjaluci.

„Ove godine sam dobila stipendiju kao učenik generacije Centra srednjih škola “Petar Kočić” iz Srpca. Drago mi je što je opština prepoznala značaj mladih za razvoj zajednice. Sredstva su od velikog značaja kako za nas studente, tako i za naše roditelje, koji plaćaju troškove školovanja“, istakla je Jovana Tatić, student Pravnog fakulteta u Banjaluci.

I pored teške finansijske situacije opština Srbac ove godine iz budžeta će izdvojiti 50 000 KM za stipendiranje studenata, jer je veoma važno podržati mlade ljude tokom školovanja, istakao je načelnik Mlađan Dragosavljević.

„Pronašli smo mogućnost da ponovo, nakon tri godine, izdvojimo sredstva za stipendije. To je izazvalo dobre reakcije kod studenata, roditelja, ali i drugih građana naše opštine. Nadam se da će stipendije biti podsticaj da studenti uspješno privedu školovanje kraju“, naglasio je Dragosavljević.

Stipendiju opštine Srbac primaće 66 studenata visokoškolskih ustanova, koje se finansiraju iz budžeta Republike Srpske ili Republike Srbije, kao i učenik generacije u proteklom četvorogodišnjem školovanju u Centru srednjih škola “Petar Kočić” u Srpcu. Za ostale studente visokoškolskih ustanova, koje se ne finansiraju iz budžeta Republike Srpske ili Republike Srbije, odobreno je 14 stipendija. Studentima iz navedenih kategorija biće isplaćeno pet mjesečnih stipendija po 100 KM.

Isti iznos dobiće i šest studenata iz kategorije socijalnog statusa.

Jednokratne stipendije u iznosu od 500 KM dodjeljene su za pet studenata koji pohađaju master studije po Bolonjskom sistemu školovanja i postdiplomske studije po dosadašnjem sistemu školovanja.

Info+ kablovski kanal