Vremenska prognoza

četvrtak, 18 avgust 2016 12:20

U Srpcu održano Regionalno stručno savjetovanje za vaspitače

Stručno savjetovanje za vaspitače tradicionalno organizuje Republički pedagoški zavod. Cilj je jačanje profesionalnih kompetencija vaspitača. Na savjetovanju su učestvovali vaspitači iz Srpca, Gradiške, Laktaša i Prnjavora.

U Srpcu održano Regionalno stručno savjetovanje za vaspitače

„Dječiji vrtić „Naša radost“ iz Srpca je domaćin ovogodišnjeg savjetovanja. Predavanje je vodila Staka Nikolić, inspektor i prosvjetni savjetnik za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Republičkog pedagoškog zavoda“, rekla je Zorica Balaban, direktor JU Dječiji vrtić „Naša radost“ Srbac.

„Sastajemo se uvijek prije početka nove radne godine kako bi razmijenili iskustva i razgovarali o aktuelnostima. Kao savjetnik sam veoma zadovoljna sa vaspitačima iz ove regije. Veoma su kreativni i posvećeni svom poslu“, rekla je Staka Nikolić, prosvjetni savjetnik za predškolsko vaspitanje i obrazovanje RPZ.

Na savjetovanju se govorilo o značaju uloge vaspitača u životu djeteta predškolskog uzrasta. Predškolsko vaspitanje i obrazovanje je produžetak porodičnog vaspitanja, a vaspitač je drugi roditelj, ističe Nikolićeva.

„Glavna uloga vaspitača je da ohrabri dijete i podrži ga, kako bi se ono osjećalo kao kod kuće“, rekla je Nikolićeva.

Za razliku od drugih nivoa obrazovanja, predškolsko obrazovanje zasniva se na otvorenom programu rada, istakla je Nikolićeva. U predškolskim ustanovama svaka vaspitna grupa treba da stvara svoj vlastiti program, koji je, naglašava, u skladu sa potrebama djece u grupi. Vaspitač ima slobodu, ističe Nikolićeva, ali i odgovornost da konstantno prati razvoj i potrebe djeteta, te da u skladu s tim organizuje program u vrtićkoj grupi.

 

 

Info+ kablovski kanal