Vremenska prognoza

sreda, 28 maj 2014 15:09

Epidemiološka situacija u srbačkoj opštini zadovoljavajuća

Na području srbačke opštine provedene su mjere dezinfekcije u domaćinstvima gdje se voda povukla.

Epidemiološka situacija u srbačkoj opštini zadovoljavajuća

U tim aktivnostima, osim ekipa iz srbačkog Doma zdravlja, učestvovali su i timovi iz Instituta za javno zdravstvo RS, te gradiškog Doma zdravlja.“ Sa jučerašnjim danom obavljena je dezinfekcija oko 550 domaćinstava , a procjena  je da je poplavljeno između 800 i 1000 domaćinstava,kaže dr Saša Jovičić, direktor Doma zdravlja Srbac i dodaje da će se te aktivnoasti sada odvijati u područjima, tzv. „džepovima“, gdje se voda dugo zadržala.

 Jovičić ističe da je epidemiološka situacija u opštni zadovoljavajuća i pod stalnim nadzorom, o čemu se svakodnevno podnosi izvještaj Institutu za javno zdravstvo i dobija povratna informacija o stanju na drugim poplavljenim područjima. To je važno, jer je cirkulacija stanovništva pojačana, a time i mogućnost prenosa zaraznih boilesti. „One su usljed poplava brojne, uglavnom se radi o crijevnim infekcijama i probavnim smetnjama, dizenteriji, salmonelozama i drugim uzročnicima usljed trovanja hranom. Moguća je i bakterijska bolest leptospiroza, a stručnjaci ne isključuju ni pojavu tzv. starih bolesti – kao što je trbušni tifus“, ističe prim. dr Bogdan Milenković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška.

Nakon dezinfekcije, slijede mjere dezinsekcije i deratizacije. Opasnost od prenosa zaraznih bolesti naročito vreba od muva i komaraca koji mogu prenijeti mnoge bolesti, prvenstveno malariju, žutu, ali i nilsku groznicu, pa je neophodno sistemsko uništavanje ovih insekata kojima pogoduju visoke količine vlažnosti.

Naročito je važno, u ovakvim okolnostima, često pranje ruku higijenski ispravnom vodom, kako za piće, tako i za čišćenje i pranje objekata.S obzirom da je voda poplavila ne samo objekte, već i površine na kojima su zasijane različite kulture, Milenković savjetuje poseban oprez pri upotrebi voća i povrća u seirovom stanju.“Najbolje je takve proizvode sada izbjegavati, posebno zelenu salatu, rotkvicu, jagode...Ukoliko se svježi proizvodi ipak koriste, neophodno ih je dobro oprati i potopiti u sirće razblaženo s vodom. Nakon što u toj tekućini odstoje od 5 do 10 min, potrebno ih je vodom ponovo dobro isprati, kaže Milenković i zaključuje da je u ovom periodu najsigurnije koristiti  isključivo proizvode koji termički mogu biti dobro obrađeni.

Info+ kablovski kanal