Vremenska prognoza

sreda, 18 jun 2014 14:05

“Dukat fest” u Gradišci

Dio programa sa ovogodišnjeg Sedmog međunarodnog festivala „Dukat fest za humanost“ mogla je vidjeti i publika u Gradišci. Domaćini su bili članovi Kulturno umjetničkog društva „Kolovit“, a u Kulturnom centru tradiciju svog naroda predstavio je folklorni ansambl iz Argentine.

“Dukat fest” u Gradišci

Mariano Agustin i Maria Fernanda Messad članovi su ansambla „Santiago del Esetro“ koji ima dugu tradiciju. „Njegujemo našu tradiciju i kroz nošnje pokazujemo način života našeg naroda,a poznato je da je tango senzualna igra sa strašću“ kaže ovaj argentinski par.
Na ovom koncertu predstavila se pjevačka grupa „Perla“, te su članovi KUD „Kolovit“ izveli igre belopalanačkog polja i igre iz Niša. Domaćini su izrazili zadovoljstvo što što su i ove godine dio Međunarodnog festivala. „Ove godine zbog obaveza nismo učestvovali na završnoj večeri festivala, mada smo čuli da je bilo odlično i drago nam je da je uspio ovaj humani čin“ kaže Mirko Borjanović, umjetnički rukovodilac KUD-a „Kolovit“ Gradiška.
Ovogodišnji festival je za razliku od svih do sada organizovanih bio u znaku humanosti. Sav prihod od prodanih ulaznica namijenjen je najugroženijim poplavljenim porodicama u Republici Srpkoj. „Veliko nam je zadovoljstvo kao organizatoru što smo uspjeli u našem humanitarnom cilju „Dukat festa za humanost“ i da smo na neki način uspjeli pomoći zajedno sa našom publikom porodicama čija je imovina ugrožena u poplavama.Posebno smo zadovoljni što smo kako publika tako i naši učesnici iz dalekih zemalja i drugi partneri pokazali jednu zajedničku spremnost da u ovim teškim danima kultura pokaže da je spremna da pomogne u najtežim trenutcima“ rekla je Natalija Trivić, direktor festivala „Dukat fest“.
Pored Gradiške cjelovečernji koncerti priređeni su i u drugim gradovima Republike Srpske. „Mi smo već održali koncerte u Modriči i Prnjavoru. Zastupili smo gradove koji su bili i prethodnih godina“ dodala je Trivićeva.
Centralno festivalsko veče održano je 16. juna u Banja Luci na kojem su se osim Argentine predstavili ansambli iz Austrije, Italije, Makedonije, RS i Srbije.

Info+ kablovski kanal