Vremenska prognoza

petak, 11 novembar 2016 17:37

U Srpcu održano predavanje o Petru Kočiću

Narodna biblioteka Srbac organizovala je predavanje na temu “Stogodišnji pomen Petru Kočiću” povodom obilježavanja vijeka od smrti jednog od najznačajnih pisaca srpske književnosti.

U Srpcu održano predavanje o Petru Kočiću

O Petru Kočiću, a posebno o zavičajnom utemeljenju njegovog djela Srpčanima je govorio profesor Duško Pevulja. „Ono po čemu je on specifičan kao pisac u srpskoj književnosti to je da je vrlo kratko bio posvećen književnom radu, da je njegov talenat trajao nešto manje od deset godina i da je sve što je pisao vezano za njegov zavičaj.To se vidi iz naslova njegovih knjiga“ rekao je profesor Duško Pevulja.

Političke poruke društvenog i javnog angažmana Petra Kočića su nažalost i danas jednako aktuelne kao i u njegovo doba rekao je Pevulj.  On je govorio i o reprint izdanju prve knjige koja je posvećena Petru Kočiću čiji je autor Branko Čubrilović.Pevulja je istakao je da je to do danas najbolja politička biografija ovog velikog pisca.

Narodna biblioteka Srbac osim predavanja priredila je i izložbu koju je posvetila Petru Kočiću, te su predstavljene knjige iz fundusa biblioteke. „Riječ je o knjigama koje govore o Kočiću i one koje je one napisao. Ovdje imamu knjigu „Jazavac pred sudom“ izdanje iz 1941. godine, takođe imamo reprint izdanje prvog objavljenog djela „S planine i ispod planine“. Ove knjige Petra Kočića inače najviše čitaju učenici osnovnih i srednjih škola“ kaže Slavica Repić, bibliotekar u Narodnoj biblioteci Srbac.

Ova izložba u Narodnoj biblioteci Srbac biće otvorena narednih sedam dana.

Info+ kablovski kanal