Vremenska prognoza

subota, 26 novembar 2016 12:23

U Srpcu otvorena izložba Branimira Maksimovića

Šesta samostalna izložba slika mladog akademskog slikara Branimira Maksimovića iz Banja Luke, pod nazivom "U čast sina plave nimfe Lejriope (Narcisa iz Tespije),, otvorena u Doma kulture u Srpcu.

U Srpcu otvorena izložba Branimira Maksimovića

Maksimović je izložio dvadesetak slika koje je radio tehikom ulje na platnu,a tematski se bavio autoportretom. “To je neiscrpna tema još od stare Grčke i da njihovim crtanjem u potpunosti izražava svoje emocije. Radovi izloženi u Srpcu podijeljeni su u tri ciklusa, a svaki od njih je priča za sebe i nosi posebnu emociju” rekao je autor.Maksimović iza sebe ima pet samostalnih i nekoliko kolektivnih izložbi, kao i priznanja za svoj rad. Pored autoportretom ovaj mladi umjetnik se bavi i aktom.

O ovom umjetniku na izložbi je govorio profesor i istoričar umjetnosti Siniša Vidaković. On je imao samo riječi hvale za njegov rad. „Crtanjem likova, a posebno autoportreta, bavili su se najveći slikari svijeta kao što su Rembrant, Direr, Sezan i Van Gog, pa je teško odgonetnuti da li se radi o samoljublju, narcisoidnosti ili umjetničkom istraživanju” rekao je Vidaković.

Ovu izložbu u Srpcu organizovao je Centar za kulturu i sport.U ovoj ustanovi kažu da su ovakvi događaji značajni za opštinu i njene građane. Stevan Umljenović, stručni saradnik Centar za kulturu i sport u Srpcu pozvao je autora izložbe da iduće godine uzme učešće u radu 34. saziva likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“.

Branimir Maksimović rođen je u Brčkom 1993. godine, dok je osnovno i srednje obrazovanje završio u Šamcu. Studije slikarstva upisao je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci 2012. godine. Pored samostalnih i kolektivnih izložbi učestvovao je i radio na dvanaestom sazivu “Art simpozijuma Jahorina” 2014. godine.

Dobio je tri nagrade Akademije umjetnosti u Banjaluci za studentske radove iz oblasti slikarstva i iz oblasti crteža.Maksimović već radi na novim slikama koje su nastavak ove izložbe,a tema je portret i akt.

Info+ kablovski kanal