Vremenska prognoza

sreda, 14 decembar 2016 10:52

U opštini Srbac usvojen Nacrt Budžeta za 2017. godinu

Pred odbornicima SO Srbac, na prvoj radnoj sjednici lokalnog parlamenta, našlo se 25 tačaka.

U opštini Srbac usvojen Nacrt Budžeta za 2017. godinu

Između ostalog, usvojeni su prijedlozi odluka o imenovanju 13 sastava skupštinskih Komisija, Savjeta i Odbora, u skladu sa zakonskim propisima i obavezama.

Među najznačajnijim tačkamak, našli su se prijedlog Odluke o usvajanju Nacrta Osnova ekonomske politike opštine za 2017. godinu, te prijedlozi Odluka o usvajanju i izvršenju Nacrta budžeta opštine za narednu godinu, koji su usvojeni većinom odborničkih glasova. Nacrtom budžeta planirana su sredstva u iznosu od 6 700 000 KM. Podršku odbornika dobio je i prijedlog Odluke o dopuni Statuta opštine Srbac, prema kojem će sadašnji predsjednik parlamenta  Mirko Stojić, funkciju obavljati volonterski.

Stojić naglašava da je budžet prvenstveno sanacioni, zbog velikih dugova opštine, te su u skladu s tim smanjena i primanja opštinskih funkcionera i naknade odbornicima.

„Smanjena su davanja budžetskim korisnicima po različitim kategorijama. Mnogo je nagomilanih kratkoročnih obaveza, koje iznose oko 7 miliona KM, a naš budžet je nešto manji od tog iznosa. Može se reći da smo već potrošili budžet na razna davanja. Sredstva se moraju umjereno i realno trošiti. Smanjena je plata načelnika opštine, a ja, kao predsjednik SO radiću volonterski, što je godišnja ušteda oko 20 000 KM. Ta sredstva ćemo usmjeriti tamo gdje je najpotrebnije, za novorođenčad, djecu sa posebnim potrebama, i za druge kategorije“, rekao je Stojić.

Loše ekonomsko stanje u opštini ističe i načelnik Mlađan Dragosavljević.

„Prevelike kratkoročne obaveze odredile su Nacrt budžeta. Zauzeli smo stav da se prikaže realno stanje i mogućnosti opštine Srbac. Bilo je dosta konstruktivnih prijedloga odbornika, koje ćemo uzeti u obzir i dati na razmatranje krajem mjeseca“, rekao je Dragosavljević.

U opozicionim redovima naglašavaju da će u lokalnom parlamentu konstruktivno raditi, kako bi doprinijeli razvoju opštine Srbac. U skladu s tim, klub odbornika PDP-a predložio je dopunu prijedloga Odluke o usvajanju nacrta Osnova ekonomske politike za 2017. godinu, koja je usvojena od strane odbornika.

„Uputili smo nekoliko prijedloga koji se tiču reaktiviranja industrijskih zona, aktiviranja malog graničnog prelaza, definisanja plana zapošljavanja djece poginulih boraca i boračkih kategorija, zatim definisanje deficitarnih zanimanja, koje bismo posebno stipendirali, te reafirmisanja rada šalter sale Opštinske uprave. Nadam se da će ovi prijedlozi biti prihvaćeni i da ćemo svi zajedno izvesti opštinu iz blokade u kojoj je bila do sada“, istakao je Saša Jovičić, iz kluba odbornika PDP-a.

Kada je u pitanju nacrt budžeta, u opoziciju smatraju da su sredstva planirana po realnom osnovu. Klub odbornika PDP, ističe Jovičić, uložio je nekoliko amandmana na određene stavke u nacrtu budžeta, koje se tiču davanja socijalno ugroženim kategorijama, novorođenoj djeci, poljoprivrednicima, i drugim kategorijama, te se nadaju da će njihovi prijedlozi biti uvaženi.

Na prvoj radnoj sjednici SO Srbac, načelnik Dragosavljević istakao je da je postignut sporazum sa odbornicima  iz prethodnog saziva o isplati odborničkih naknada.

„Odbornici iz starog saziva SO potražuju velika sredstva po odnosu odborničkih naknada. Da bismo izbjegli sudske sporove, organizovali smo sastanak na kome smo postigli sporazum da se naknade isplaćuju u 24 mjesečne rate“, rekao je Dragosavljević.

Pored navedenog, na sjednici srbačkog lokalnog parlamenta, vrsioca dužnosti direktora JU Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Srbac razriješen je Marko Miholjčić. Dužnosti je razriješena i Danijela Vukotić, koja je obavljala funkciju direktora JU Centra za kulturu i sport Srbac, a na ovo mjesto imenovana je Sandra Miholjčić.

 

Info+ kablovski kanal