Vremenska prognoza

subota, 29 april 2017 09:54

Usvojen Nacrt Statuta opštine Srbac

U opštini Srbac održana je šesta redovna sjednica lokalnog parlamenta.

Usvojen Nacrt Statuta opštine Srbac

Pred srbačkim odbornicima našla se 31 tačka dnevnoga reda. Većinom glasova usvojeno je nekoliko opštinskih Izvještaja, Informacija, te Prijedloga Odluka, Programa, Riješenja i Zaključaka.  Predstavnici vlasti i opozicije zadovoljni su radom Skupštine i konstruktivnim prijedlozima odbornika, a bilo je i nekoliko primjedbi.

„Neprimjerno je da fali 35% materijala za sjednicu i da ga dobijamo tek na dan sjednice, jer se onda mi odbornici ne možemo pripremiti. Nedostaje i zapisnik sa prošle sjednice, koja je bila veoma burna“, istakao je Goran Ćosić, odbornik NDP-a u SO Srbac.

„Tehničkih problema je uvijek bilo. Prošla sjednica je bila obimna, pa je zapisnik još uvijek u pripremi. Trudimo se da dostavimo materijale na vrijeme, ali ponekad je to, zbog dosta posla, ne moguće postići“, rekao je Mirko Stojić, predsjednik SO Srbac.

Na sjednici je usvojen Nacrt Statuta opštine Srbac, koji je upućen na javnu raspravu u trajanju od 15 dana, odnosno do 13. maja.

„Na dnevnom redu našao se i Nacrt Statuta, koji je jedan od najvažnijih dokumenata opštine. Rasprava se naknadno održava, a imali smo dobre prijedloge odbornika, što mi je veoma drago“, naglasio je Stojić.

„Zalagaćemo se da Statut bude kvalitetan. Za prijedlog ovog dokumenta potrebno je 2/3 odborničkih glasova, tako da ćemo dobro obratiti pažnju na stavke u Statutu“, rekao je Ćosić.

 Većinom odborničkih glasova usvojen je Izvještaj o stanju pripremljenosti sistema protivgradne zaštite na teritoriji opštine Srbac za protivgradnju sezonu 2017. godine, kao i prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o platama i drugim pravima funkcionera opštine.  Usvojen je i prijedlog Programa obezbjeđenja i korišćenja novčanih sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede za 2017. godinu na području Srpca, te prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za zalaganje nepokretnosti u posjedu i na korišćenju Komunalnog preduzeća „Vodovod“ a.d. Srbac, u svrhu odgađanja plaćanja poreskih obaveza prema Poreskoj upravi RS.

Srbački odbornici podržali su imenovanje Ljiljane Koščice za direktora JP „Radio Srbac“, te imenovanje Milorada Novakovića za člana Upravnog odbora istog preduzeća.

Na šestoj redovnoj sjednici SO dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne djelatnosti razriješen je Božo Marković, na, kako je pojašnjeno, lični zahtjev Markovića.

Potrebnu većinu odborničkih glasova nisu dobile Informacija o realizaciji Programa  o utrošku novčanih sredstava posebnih namjena za razvoj nerazvijenih dijelova opštine prikupljenih od korisnika šuma i šumskog zemljišta u svojini RS u prošloj godini na području Srpca, kao i Informacija o realizaciji Programa sistematske deratizacije i dezinsekcije na teritoriji opštine Srbac za 2016. godinu.

Info+ kablovski kanal