Vremenska prognoza

utorak, 28 februar 2017 14:41

Velike mogućnosti razvoja opštine Srbac

Opština Srbac pokrenula je postupak revizije, ažuriranja i nadogradnje dokumenta „Strategije razvoja opštine za period od 2011. do 2020. godine“, u skladu sa metodologijom za integrisano planiranje lokalnog razvoja.

Velike mogućnosti razvoja opštine Srbac

Tim povodom održan je sastanak Partnerske grupe, koju čine predstavnici lokalne uprave, javnih preduzeća, privrednih i drugih subjekata i organizacija sa područja Srpca. Uz pomoć opštinskog razvojnog tima i predstavnika UNDP-a predstavljeni su rezultati analize razvoja Srpca u prethodnim godinama, te mogućnosti i prioritetni ciljevi u narednom periodu.

„Veći dio Strategije je sproveden u prethodnom periodu. Fokusirali smo se na društveni i ekonomski razvoj, zaštitu životne sredine i turizam. Došlo je do raznih promjena, te je revizija neophodna kako bi znali na čemu moramo raditi u buduće. To su uglavnom drvoprerada, metalna industrija i poljoprivreda“, rekao je Marko Miholjčić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Srbac.

Članovi Partnerske grupe svjesni su da je u narednim godinama neophodno aktivno raditi na razvoju opštine, jer, naglašavaju, Srbac ima velike razvojne kapacitete u različitim segmentima.

„Velike su mogućnosti razvoja privrede na ovom području. Smatram da bismo samo trebali bolje znati iskoristiti prirodne resurse koje imamo“, istakao je Vojin Kusić, privrednik iz Srpca.

U okviru  revizije „Strategije razvoja opštine Srbac za period od 2011. do 2020. godine“ predstavljena je i SWOT analiza, kojom su prikazane snage, slabosti, mogućnosti i poteškoće u razvoju opštine. Kao pozitivne strane navedeni su blizina graničnog prelaza i ključnih saobraćajnih komunikacija u okruženju, velike površine kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, dinamičan razvoj živinarstva, i drugo. Porast nezaposlenog stanovništva, nedostatak kvalifikovane radne snage i povećanje broja korisnika socijalnih programa, neki su od glavnih nedostataka opštine. Priliku za razvoj predstavnici opštinskog razvojnog tima i UNDP-a vide u blizini tržišta EU, dok, s druge strane, ekonomska kriza i politička i pravna nesigurnost u BiH predstavljaju otežavajuće faktore u razvoju Srpca.

Info+ kablovski kanal